Web Analytics Made Easy - Statcounter

پژوهشگر دفتر مطالعات راهبردی رونق تولید، دانشگاه امام صادق (ع) گفت: افزایش تولید دانش‌بنیان می‌تواند به عاملی تحریم‌شکن تبدیل شود.

محمد کاوه باغبادرانی، پژوهشگر دفتر مطالعات راهبردی رونق تولید، دانشگاه امام صادق (ع) در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ضمن بررسی جایگاه شعار سال در ارتباط با اصول اقتصاد مقاومتی گفت: طی این سال‌ها رهبر انقلاب به‌عنوان مبتکر و محقق اقتصاد مقاومتی به مسئله‌هایی تاکید فرمودند که لازمه تحقق آن‌ها از نظر دانش اقتصاد، مسئله «انتقال بخشی» است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایشان در این سال‌ها با تأکید بر مجموعه‌ای از صنایع فوق پیشرفته مثل «نانوتکنولوژی)»، «بیوتکنولوژی»، «هوافضا» و «هسته‌ای» بر این نکته توجه دارند که اشتغال و رشد اقتصادی در دهه‌های آینده، بیشتر بر دوش فناوری‌های نوین خواهد بود. اکنون باید ملاحظه کرد که تولید دانش‌بنیان که در ارتباط مستقیم با اقتصاد دانش‌بنیان است در کدام حلقه از اقتصاد مقاومتی قرار گرفته است.

اقتصاد مقاومتی و شاخص‌های آن

وی افزود: «اقتصاد مقاومتی» اصطلاحی است که در سال ۱۳۸۹ برای اولین بار توسط مقام معظم رهبری به منظور سامان‌دهی نظام اقتصادی کشور متناسب با شرایط جاری داخلی و بین‌المللی و با مبنا قرار دادن اصول انقلاب مطرح شد. اقتصاد مقاومتی، نظام اقتصادی است که در آن متولی نظام معضلات و مسائل مهم و فرصت‌های موجود اقتصاد را شناسایی و با معیار‌هایی عینی و مشخص آن‌ها را اولویت‌بندی می‌کند. سپس با کاهش هوشمندانه ناکارایی‌ها و ناکارآمدی‌ها، استفاده بهینه از توسعه محصولات، خدمات و بازار‌های جدید و مردمی کردن اقتصاد در هر یک از این اولویتها، در میان مدت آسیب پذیری در برابر تهدیدات را حداقل نموده و تاب آوری در برابر شوک‌ها و فشار‌ها را حداکثر می‌نماید. ترجیح راهکار‌های پایدارتر و عادلانه‌تر زمینه را جهت تحقق قوام حداکثری اقتصاد، عدالت و رشد اقتصادی پایدار در بلندمدت فراهم خواهد کرد.

باغبادرانی بیان کرد: مهم‌ترین شاخص‌های مفهومی و منظومه فکری مقام معظم رهبری در اقتصاد مقاومتی، شامل حدود ده عنوان مطلب اقتصادی است که عبارت‌اند از: اقتصاددانش بنیان، مردمی بودن اقتصاد، مقاوم بودن در مقابل تهدید‌ها و فشارها، توان تحریم شکنی، برون‌گرایی و گسترش ارتباطات جهانی و بین‌المللی، درون‌زایی، کاهش اتکا به بودجه و تراز تجاری به نفت، فرصت‌ساز بودن اقتصاد مقاومتی و مدیریت مصرف و بهره‌وری حداکثری و توزیع عادلانه درآمد و ثروت که مربوط به موضوع عدل است.

پیشینه ورود دانش در تولید و اثر بر اقتصاد

وی تصریح کرد: نگاهی به روند تکامل اقتصاد‌های کشور‌های گوناگون نشان می‌دهد که در جوامع ابتدایی کل نهادة تولید نیروی کار بوده است. پس از آن به‌کارگیری زمین، موجب گذار به جامعة ماقبل توسعه‌یافتگی با داده‌های نیروی کار و زمین می‌شود. در مرحله بعدی سرمایه به داده‌های اولیه اضافه می‌شود و جوامع درحال‌توسعه پدید می‌آیند. توسعه و گسترش کارآفرینان و اطلاعات در این مرحله، جوامع درحال‌توسعه را تبدیل به جوامع صنعتی می‌کند و اضافه‌شدن فناوری و مخارج تحقیق و توسعه به داده‌های اولیه تولید در جوامع صنعتی، آن‌ها را به جوامع توسعه‌یافته اقتصادی تبدیل می‌کند. براین‌اساس، آخرین مرحله جهش به‌سوی جوامع پیشرفته صنعتی ورود دانش به عرصه تولید، توزیع و مصرف است. در این مرحله دانش عامل اصلی رشد است و عمده ارزش افزوده‌ای تولید جامعه ناشی از دانش است.

باغبادرانی اظهار کرد: دانش، عامل اصلی تولید، رفاه و موتور رشد اقتصادی است. درواقع، دانش به یک حلقه و جزء اصلی از تمامی قوانین پیرامونی ما در اقتصاد مدرن تبدیل‌شده و بسیار سخت است که تصور کنیم می‌توانیم استاندارد‌های زندگی را افزایش دهیم و زندگی طولانی‌تر و سالم‌تری داشته باشید بدون آنکه پیشرفت قابل‌توجهی در دانش و کاربرد آن در کالا‌ها و خدمات داشته باشیم. شایان ذکر است که رشد میزان فناوری با رشد اقتصادی رابطه مستقیم دارد. سرمایه‌گذاری بر روی فناوری‌های جدید، بازدهی بالقوه برای تمام کالا‌ها و خدمات را افزایش می‌دهد؛ زیرا بدون شک فناوری‌های جدید کارآمدتر از فناوری‌های قدیمی هستند.

شاخص دانش‌بنیان در اقتصاد مقاومتی

وی افزود: یکی از ویژگی‌هایی از اقتصاد مقاومتی که مقام معظم رهبری خیلی تاکید به آن دارند، این است که اقتصاد مقاومتی دانش‌بنیان است و در واقع اقتصادی است که با علم سروکار داشته و دارای ویژگی‌هایی همچون پیش‌آهنگی دانش، طراحی و سامان‌دهی چرخه دانش – ثروت، تاکید بر تولیدات دانش‌بنیان، تولید ثروت از علم، تجاری‌سازی علم و فناوری و تأکید بر فناوری‌های برتر است.

باغبادرانی اضافه کرد: مطلب فوق نشان دهنده این موضوع است که تولید دانش بنیان زیر مجموعه‌ای از اقتصاد دانش بنیان است که خود از شاخص‌ها و محور‌های اصلی اقتصاد مقاومتی به شمار می‌رود. در تاکید ورود علم به صنعت مقام معظم رهبری می‌فرمایند: پیشرفت مادی کشور در درجه اول، متوقف بر دو عنصر اصلی است: یک عنصر علم و دیگری عنصر تولید. اگر علم نباشد، تولید هم صدمه می‌بیند. کشور با علم پیش می‌رود. اگر علم باشد، اما بر اساس این علم او بر بنیاد دانش، تولید، تحول و تکامل و افزایش پیدا نکند، باز کشور درجا می‌زند. باید به علم و تولید اهمیت بدهیم. باید در مراکز علم، در مراکز تحقیق، با شکل‌های نو و مدرن پیگیری شود.

تولید دانش بنیان و شاخص‌های اقتصاد مقاومتی

وی افزود: با عنایت به تحریم‌های ظالمانه علیه اقتصاد و رفاه اجتماعی مردم ایران، شاید بتوان گفت تنها مسیر پیشرو تبدیل تهدید‌ها به فرصت است.. اکنون حرکت در مسیر تولید نیازمند محرک‌های داخلی و اتکا به توان شرکت‌های دانش‌بنیان و جوانان متعهد و متخصص ایرانی است. این شرکت‌ها با جوانان در طول چهل سال تحریم‌های ظالمانه توانسته‌اند روح ما می‌توانیم را زنده کنند.

پژوهشگر دفتر مطالعات راهبردی رونق تولید، دانشگاه امام صادق (ع) گفت: استفاده از ظرفیت دانش‌بنیان‌ها باعث افزایش تولید و ارتقاء سطح درون‌زایی که خود شاخص اصلی اقتصاد مقاومتی است می‌شود از سوی دیگر ارزش‌آفرینی ایجادشده در راستای توجه به دانش‌بنیان‌ها علاوه بر رفع نیاز‌های داخلی، توان پاسخ به نیاز خارج را هم پیدا خواهد کرد و در مسیر درون‌زایی و برون‌گرایی نیز تحقق خواهد یافت.

باغبادرانی بیان کرد: پس از اثبات توان ارزش‌آفرینی با اتکا به نیروی داخلی و افزایش حضور در بازار‌های بین‌المللی اقتصاد ایران توان مقابله با تهدید و فشار پیدا خواهد کرد و توان تولیدی به‌عنوان روح اقتصاد به عاملی تحریم شکن تبدیل خواهد شد ازاین‌رو می‌توان عنوان کرد که تولید و دانش‌بنیان و افزایش سطح نیروی کار در این حوزه، خود متولدشده از کالبد اقتصاد مقاومتی هستند که اجرای آن‌ها می‌تواند تضمین‌کننده اجرای دیگر شاخص‌های اقتصاد مقاومتی باشد.

وی اظهار کرد: می‌توان بیان داشت که در هرسال شاخه جدیدی از درخت پربار اقتصاد مقاومتی باید به بار بنشیند تا درنهایت کشور از میوه این درخت چندساله بتواند بهره‌مند شود. اگر تولید باتوجه‌به دانش روز و در حمایت از دانش داخلی انجام شود، علاوه بر افزایش توان رقابت تولیدکنندگان رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی را به ارمغان خواهد آورد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: شعار سال شرکت های دانش بنیان رشد اقتصادی رهبر معظم انقلاب دانشگاه امام صادق تولید دانش بنیان مقام معظم رهبری اقتصاد مقاومتی رشد اقتصادی شاخص ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۹۶۴۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در حوزه مالکیت فکری بسیار عقب هستیم

به گزارش خبرنگار مهر، به مناسبت روز جهانی مالکیت فکری رویدادی با مشارکت معاونت علمی، جهاد دانشگاهی، صندوق نواوری و شکوفایی، کانون مدیریت مالکیت فکری و قوه قضائیه برگزار شد.

در این رویداد روح الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور ضمن تاکید بر اینکه مالکیت فکری باید به صورت جدی در کشور مورد توجه قرار گیرد، گفت: معتقدیم اگر قرار باشد ساختمان و بنای اقتصاد دانش بنیان در کشور بنا شود نیاز به بن سازه‌ای دارد که این بن‌سازه فقط مالکیت فکری است.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور مزیت نسبی اقتصاد دانش بنیان را ارزشی دانست که توسط علم و فناوری در مقابل دارایی‌های فکری ایجاد می‌کند و گفت: ما سال‌ها در حوزه اقتصاد دانش بنیان و توسعه شرکت‌های دانش بنیان کار کرده‌ایم ولی مشاهدات نشان می دهد حدود ۹۸ درصد ارزش بازار ۱۰۰ شرکت بزرگ دنیا مربوط به دارایی‌های نامشهود است.

دهقانی ضمن بیان این مطلب که ان چیزی که برای شرکت‌ها ایجاد ارزش می‌کند، نیروهای‌ انسانی، فناوری‌ها، اعتبار و برند است، خاطرنشان کرد: در حوزه مالکیت فکری بسیار عقب هستیم و باید با سرعت بسیار زیادی در حوزه مالکیت فکری، ارزیابی و اعتبار بخشی کاری کنیم.

معاون علمی رئیس جمهور همچنین از توافق با مدیر وایپو (سازمان جهانی مالکیت فکری) برای برگزاری دوره‌هایی در حوزه مالکیت فکری برای اعتباربخشی به مجموعه های کارگذاری در ایران خبر داد و گفت : امیدواریم به زودی چندین تجربه موفق را در حوزه دارایی های نامشهود شرکت های دانش بنیان داشته باشیم.

وی با بیان این مطلب که ۹۰ درصد دارایی‌های شرکت‌های دانش بنیان دارایی‌های نامشهود است، گفت: امیدوارم با توجه به عزم جدی که در مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری وجود دارد به زودی شاهد یک نظام کارا برای ارزیابی و اعتبار بخشی در کشور باشیم.

کد خبر 6090812 مهتاب چابوک

دیگر خبرها

  • اقتصاد مقاومتی با اتکا به تولید داخل محقق می‌شود
  • رفع موانع در مسیر تحقق شعار سال در دستور کار دادگستری اصفهان
  • شرکت‌های دانش‌بنیان صنایع معدنی گرد هم می‌آیند
  • مالکیت فکری ستون اصلی «اقتصاد دانش بنیان»
  • در حوزه مالکیت فکری بسیار عقب هستیم
  • افزایش اشتغالزایی و رونق تولید از آثار و برکات وقف محسوب می‌شود
  • وزیر کار: برای تحقق شعار امسال، باید در مسیر جهش تولید قدم برداریم
  • اعطای نشان اقتصاد مقاومتی به ۱۲ واحد تولیدی برتر
  • حرکت سازمان اوقاف در مسیر مولدسازی و بهبود اقتصاد کشور با حمایت از شرکت‌های دانش بنیان + فیلم
  • بهره‌مندی از عواید وقف به نفع تقویت اقتصاد دانش‌بنیان